Przeczytałem na menshealth Mleko buduje mięśnie Zwolennicy mleka: Białko pochodzące z mleka pomaga zbudować muskulaturę. Opinia MH: Jak najbardziej. Mleko zawiera średnio 3,1% białka, z czego większość (2,5%) to kazeina, a pozostała część (0,6%) to tzw. białka serwatkowe, czyli te same, które znajdują się w odżywkach dla sportowców. Białka mleka [...]
Witam, O sobie Wiek - 28lat Wzrost - 180cm Waga - 94kg Staż treningu (boks/kickboxing)- 1 rok(w tym wieku to już raczej amatorsko i dla przyjemności...) Cel - spalenie nadmiaru tłuszczu, poprawa ogólnej kondycji i siły. Suplementy - witaminy, PIASCLEDINE 300 i Artresan - te dwa ostatnie to bardziej leki niż suplementy, w rok treningów bez [...]
[...] sa bialka serwatkowe stad inny sklad bialkowy (praktycznie sama kazeina, bo serwatkowe ulegaja wytraceniu). co do tego odwapniania profesor jednoznacnzie zaprzeczyl by mleko odwapnialo. wrecz przeciwnie. a do co tego , ze wapnia nie starcza w nabiale i musi byc zabierany z kosci to radze spojrzec na zawartosc wapnia w serach podpuszczkowo [...]
W tym tygodniu w najnowszym SDW ukaże się następny edukacyjny artykuł Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko, pod tytułem: Moja odżywka bardzo się pieni i … tym czasem zapraszam do przeczytania bardzo ciekawego artykułu Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko, na temat metod badania Białek: Metody analizy zawartości białka w odżywkach Prof. dr hab. inż. [...]
[...] który przytoczyłeś jest ciekawy i wiele można z niego się dowiedzieć Solaros niejednokrotnie pisze mądre i ciekawe rzeczy Niemniej z przedstawionych badań wynika jedno że mleko po treningu nie powinno być łączone z izolatem bądź hydrolizatem białek serwatkowych Jeżeli chodzi o spowolnienie wchłaniania aminokwasów co przekłada się na ilość [...]
[...] się od pasteryzacji że przekracza ponad 100C często metodą francuską stosowny przepływ przez płytowy wymiennik ciepła mleka w temp 150C przez 0,2 sek. jednak najczęściej mleko przez kilka-kilkanaście sekund poddawane jest temperaturze około 120C. Można napisać co to za różnica? A różnica jest taka że kappa-kazeina jako główny nośnik wapnia w [...]
[...] :P, tak więc zamieniłam je na białko dla wegan na bazie z soi i kaka - Ulimate nutrition. Wiem, że soja nie cieszy się najlepszyą opinią.. jednak jakoś musiałam zamienić mleko krowie i odżywkę, która z rana ratuje mi tyłek dosłownie, bo robię moje śniadanie w 5 min. Jadłospis jest przykładowy, z jednego dnia. W większości dni staram się [...]
[...] nie zawiera laktozy to niestety prawda bywa bardzo okrutna Ale nie bójcie się laktozę można znaleźć również w burakach czy winogronach więc jesteśmy uratowani - może mleko nie jest jedynym "zabójcą" (w kwestii rozpatrywanego tutaj wątku)... Sport wymusza suplementację i odpowiedni sposób żywienia Obojętnie jakby nie spojrzeć to wszystko [...]
tak Pana profesora Mleko Odżywki białkowe Organizm poddany wysiłkowi fizycznemu łatwo przechodzi w stan kataboliczny, czyli rozkładu. Zwłaszcza dotyczy to sportów siłowych, gdzie włókna mięśniowe ulegają częściowemu zniszczeniu podczas treningu. Dlatego niezmiernie ważne jest, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka o odpowiedniej [...]
Odnośnie odżywki białkowej, to tak jak Anubis pisze, to już jest tak przetworzone, że mało tam mleka w mleku %-) Pytam, bo moje dziecie jest uczulone na krowie mleko i gdy wprowadzilam jej HA (hydrolizat; koncentrat białka serwatkowego) zamiast zwyklego mleka modyfikowanego, absolutnie nie przynioslo to zadnych zmian. Musialam mleko (jakiekolwiek) [...]
[...] diety więc doskonale tego nie robię i od czasu do czasu zgrzeszę ale ale... na chwilę obecną wiem, że na pewno jajka w mojej diecie przeszkadzają. Do tego wyeliminowałem mleko, białko serwatkowe i chleb pszenny. Zauważyłem też, że właśnie po takich produktach na mące pszennej (typu naleśniki) czy produktach typu płatki owsiane puszczam [...]
Chciałeś dyskusji to masz podaje jak wygląda procentowa ilość tłuszczów nienasyconych ( zużywanych przez nasz organizm budulcowo lub energetycznie ) do nasyconych Jeżeli mowa o odżywkach to tłuszcze zajmują znikowmy procent( 1 poracja to ok 2-4g) To tak jak by łyżeczke 5g carbo rozdrabniać na poszczególne skłądniki....bez sensu. Jakie węglowodany [...]
' Co to jest mleko humanizowane i dlaczego uważasz iż jest ono tak wartościowe (gdzie można kupić i za ile - będę wdzięczny za info) ' Mleko humanizowane jest to mleko w proszku dla niemowląt i małych dzieci, które ma zmniejszoną ilość kazeiny, co powoduje, że jest zbliżone składem do mleka kobiecego i dlatego jest wartościowe. W ogóle mleko [...]
[...] treningu. natomiast wolałem zażywać białko z sera niż serwatkowe, bo 1. przyzwyczajenie :) 2. ser nie zawiera tyle glutaminy co białka serwatkowe (a akurat wystrzegam sie glutaminy). ale być może to nie najlepszy pomysł z tym serem po treningu (generalnie jest to moje główne źródło białka), a zamiast sera lepsze bedzie odtłuszczone mleko (?)
[...] frakcje białek przeciwciał odpornościowych (w mleku matki każdy ssak dostaje "pierwszą" porcje przeciwciał by posłuzyła za wzór do wytwarzania własnych - takie mleko nazywa sie "siarą " lub z łaciny "colostrum" - niektóre suplementy sa wzbogacane w "colostrum " - nie wiem po co ? chyba dla "picu [...]
Fałszowane odżywki białkowe? część 3 Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Pisząc o jakości odżywek należy pamiętać o prawidłowej interpretacji otrzymanych wyników i unikaniu błędów przy ich podawaniu. Częstym błędem jest mylne określanie zawartości białka, poszczególnych rodzajów stosowanych białek lub profilu aminokwasowego. Podając te wielkości [...]
Z kalorycznością trawy jest tak, że krowa ją wcina a Ty z tego masz sery, mleko i Białko serwatkowe. A warzywa na patelnie są dodatkiem a nie bazą. W diecie kulturystycznej większość kalorii pochodzi z węglowodanów i tłuszczy a więc ryżu i oleju a nie siana chyba że chcesz być zdrowy jak Koń! ;)
Mleko jest nie tylko zdrowe ale i odchudza takie coś znalazłem ostatnio w sieci "Także w przypadku badań anali-zujących wpływ wysokiego spożycia wapnia na obniżenie ryzyka wystą-pienia otyłości, zespołu oporności na insulinę oraz na przyspieszenie ubytku masy ciała w trakcie diet redukcyjnych znacznie lepsze rezultaty uzyskano w przypadku [...]
według Pana Ambroziaka Pan Kaczak jak i Olimp ma rację w swoich tezach, nie potwierdzonych naukowo, a każdy inny naukowiec nawet z wyższym tytułem naukowym jest w błędzie... dziwne... wszyscy są w błędzie tylko olimp ma rację... zatem zapraszam kolegów z Olimpa do lektury 3 części Fałszowane odżywki białkowe? recenzja Prof. dr hab. inż. Stanisław [...]
[...] procesy termiczne (pasteryzacja, sterylizacja), czyli procesy nieodzowne w dzisiejszym mleczarstwie, zapewniające bezpieczeństwo mikrobiologiczne mleka. Bezwzględnie każde mleko trafiające do przerobu do zakładu mleczarskiego jest poddawane wspomnianym zabiegom. Kompleksy te tworzą się już w temperaturze 60°C. Następuje wówczas rozfałdowanie [...]